Wanneer er strenge vorst wordt voorspeld doe je er goed aan sommige wintergroenten op het veld af te dekken. Over de keuze van het geschikte type afdekmateriaal zijn de meningen verdeeld. Het soort vorst, al dan niet in combinatie sneeuw, zal een grote invloed hebben op het resultaat. Ook de windsterkte en de gevoeligheid van de teelt voor bladbreuk spelen een rol.
Geperforeerde folie geeft de beste bescherming tegen vorst. maar deze folie gaat bij veel wind het meeste wapperen em komt daardoor ook gemakkelijker los. Somminge gewassen die langdurig worden afgedekt tonen onder het geperforeerde plastic dan ook duidelijk meer wapperschade. Dat hebben we al ervaren bij prei, maar een korte afdekperiode alleen tijdens de vorstperiode zelf kan de schade beperken.
Vliesdoek gaat ook wapperen bij veel wind maar dat veroorzaakt minder schade en zal ook niet zo snel loskomen. Vliesdoek geeft een betere vorstbescherming dan klimaatnet maar is gevoeliger voor scheuren. Vaak is het doek na eenmalig gebruik al stuk.
Klimaatnet, zoals Howicover gaat zelfs bij veel wind niet wapperen. Afdekken met alleen klimaatnet is bij droge vorst soms onvoldende en geeft dan toch enige vorstschade.
Bij de voorspelling van strenge vorst heb je niet altijd voldoende tijd om nog veel af te dekken. Bij prei is op voorhand en langdurig afdekken mogelijk. Klimaatnet is een dankbaar materiaal omdat het geen wapperschade veroorzaakt en ook niet gemakkelijk loskomt. Om beter tegen strenge vorst te beschermen kan het zinvol zijn dubbel af te dekken met klimaatnet bovenop geperforeerde folie. Ervaring met deze dubbele afdekking leert ons dat de geperforeerde folie ook beter blijft liggen zonder wapperschade aan de prei te veroorzaken. Deze dubbele afdekking langdurig laten liggen vertoonde geen nadelig effect bij prei.
Gepubliceerd in Proeftuinnieuws 21, december 2020