Voor u gelezen: Kippenboer baalt: "De regering laat ons zitten".

Kippenboer Hans Hazenberg uit Abbega baalt ervan dat zijn uitvinding tegen de vogelgriep nog niet wordt opgepakt door de regering. Afgelopen week werd opnieuw een ophokplicht ingevoerd, nadat in Zeewolde de vogelgriep werd vastgesteld. "Het went niet", zegt Hazenberg.

Bij Hazenbergs eigen bedrijf werden vijf jaar geleden 63.000 kippen geruimd nadat het virus was geconstateerd. Het went dus niet, maar toch spreekt Hazenberg van enige gewenning. "Het is net als met corona: ik denk niet dat het ooit echt weg gaat."

Kort voordat bij het berdrijf van Hazenberg vogelgriep werd vastgesteld in 2016 had hij de stallen vernieuwd om de vogelgriep buiten te houden. Een enorme kostenpost: hie er de stâlen fernijd om de fûgelgryp bûten te hâlden. In enoarme kostepost: "Alles komt tot stilstand. De geldstroom is weg, niet alles wordt vergoed, de kosten lopen door en je moet weer nieuwe kippen kopen."

Emotioneel

Hazenberg vindt dat hij geluk heeft gehad dat hij het financieel heeft gered. Nu de ophokplicht terug is, komen veel pluimveehouders weer in een onzekere tijd. "Het heeft een grote impact. fynt dat hy gelok hân hat dat er it finansjeel oprêden hat. No't de ophokplicht werom is, komme in soad plomfeehâlders wer yn in ûnwisse tiid. "It hat in grutte impact. Als een bedrijf geruimd wordt, is dat heel emotioneel. Voor veel mensen is het einde bedrijf."

"Voor collega's die de kippen buiten hebben, betekent de ophokplicht inkomstenderving. De eieren worden afgewaardeerd omdat de dieren binnen zitten, de pluimveehouders krijgen dus minder geld per ei", zegt Hazenberg tegen de NOS.

De allerhoogste prioriteit is hygiëne.

De laatste ophokplicht voor pluimvee, die 37 weken duurde, verviel nog maar vier maanden geleden. "Je stapt nooit zomaar met je schoenen de stal in, dat is uitgesloten. Elke stal heeft eigen beschermende kleding, een was- en douchegelegenheid, bezoek wordt zoveel mogelijk geweerd. De allerhoogste prioriteit is hygiëne."

Gaas houdt vocht buiten

Hazenberg ging, nadat zijn bedrijf werd getroffen door de vogelgriep, op zoek naar een manier om het virus buiten de stal te houden. Hij bedacht een systeem met gaas, dat zo is gemaakt dat het vocht van buiten uit de stal houdt. Uit onderzoek door een dierengezondheidsinstituut bleek dat het systeem 90 procent van het virus tegenhoudt.

Tot frustratie van Hazenberg is het systeem nog niet breed ingevoerd. "En dat terwijl de kosten van het gaas, zo'n 10.000 euro, in het niet vallen bij de 1,5 miljoen euro die een ruiming kost."

Het steekt

Hij hoopt dat er nog wat beweging in komt. "Er is een makkelijke oplossing voorhanden, iedereen binnen de pluimveehouderij heeft interesse, maar de regering laat ons zitten. De minister doet niets. Dat steekt me verschrikkelijk. Het geeft ons het gevoel dat we er alleen voor staan. Het is alsof ze van ons af willen", zegt Hazenberg. De universiteit van Wageningen gaat nu ook onderzoeken of het gaas inderdaad kan voorkomen dat het virus de stallen binnenkomt. De eerste resultaten worden eind dit jaar of begin volgend jaar verwacht

Zie ook: https://www.omropfryslan.nl/nieuws/861230-fries-windbreekgaas-dat-vogelgriep-tegenhoudt-heel-effectief

Op de hoogte blijven?

Howitec Netting BV

Morseweg 9,
8503 AH Joure
Telefoon: + 31 85 11 29 000
Email: info@howitec.nl
Web: www.howitec.nl

Howitec Netting - Partner in netting solutions

Wij werken aan duurzame netoplossingen. Met deze mentaliteit importeren, ontwikkelen en produceren wij gazen en netten. Kwaliteit, kennisdeling en partnership staan hierbij centraal.

Tweets door @Howitec Netting